verbouwing kantoorgebouw VAD
verbouwing kantoorgebouw VAD
verbouwing kantoorgebouw VAD

Kantoorgebouw

Renovatie en verbouwing van een voormalig klooster - kantoorgebouw van de VAD in Brussel

Het voormalig klooster van de franciscanen dat ondertussen dienst deed als kantoorgebouw, was toe aan een grondige opknapbeurt en reorganisatie.
Het concept voor de verbouwing is ontstaan uit de vraag van de opdrachtgever om meer transparantie in het gebouw te brengen:
_Het gebouw moest uitnodigender en toegankelijker worden voor de bezoekers die er opleidingen komen volgen.
_Het introverte karakter van het kloostergebouw stond lijnrecht tegenover een soepele workflow van goede communicatie en samenwerking tussen de medewerkers.
Gans het gebouw is in twee verdeeld door een brede en zeer donkere gang. Op de verdiepingen geven kloostercellen uit op deze gang. Deze cellen zijn nu bureaus geworden. Door de oude celdeuren te vervangen door glazen deuren komt er nu daglicht binnen in de gang.
Alle kasten zijn uit de bureaus gebannen. De brede gangen zijn nu voorzien van kasten zodat medewerkers meer uit hun aparte bureaus komen (stimuleren van onderlinge communicatie en fysieke activiteit) en zodat ook meer plaats vrij komt in de bureaus.
De deuromlijstingen en de zijkanten van de kasten zijn uitgewerkt in een spiegelende laminaat zodat daglicht extra gereflecteerd wordt tot in de gangen. De spiegeling zorgt er ook voor dat de kleine bureaus letterlijk en figuurlijk opengewerkt worden en dat de werknemers met elkaar 'verbonden' worden; een mix tussen landschapskantoor en afgescheiden werkplekken…
Op elke overloop is een koffiecorner met kraanwater fontein voorzien aan een werkblad voor een pauze, mogelijkheid tot staand werken of een informeel overleg ...
_Ruwbouw: gewijzigde indeling, nieuwe vloeren, gevelwerken
_Technieken: volledige vernieuwing sanitair / loodgieterij / elektriciteit / verlichting / brandbeveiliging / akoestiek
_Afwerking / volledige inrichting: schrijnwerkerij, meubilair, vloerafwerkingen, tegelwerken, pleisterwerken, verfwerken